Dansk OpenOffice.Org

Denne lille guide vil forklare hvordan OpenOffice.Org installeres sammen med den danske sprogpakke. Herefter vil installationen af danske ordbøger blive gennemgået eftersom dette har medført en del forvirring. Denne guide er skrevet til pakkerne openoffice-base-3.0.1-1 og openoffice-da-3.0.1-1.

I starten blev der ikke bygget nogen dansk sprogpakke til Arch Linux hvilket gjorde det en smule besværligt for de danske Arch Linux brugere der ønskede dette. Der gik dog ikke lang tid før der blev lavet en dansk sprogpakke som blev placeret på aur.archlinux.dk og noget tid senere kom pakken også over i community hvor den ligger i dag. Mens det er blevet nemmere at få den danske sprogpakke installeret til Arch Linux er der sket en del omkring installation af ordbøger. I starten kunne det gøres via en guide der lå i et dokument der fuldte med OpenOffice.Org. Denne feature blev dog senere fjernet og brugeren skulle nu selv sørge for at installere en openoffice-spell-* pakke alt efter hvilken ordbog der skulle bruges. I dag bruges der en helt tredje løsning til nogen ordbøger og da forvirringen er total nu ser jeg det nødvendigt at skrive denne lille guide.

Installation af OpenOffice.Org

Selve installationen af OpenOffice.Org er ganske enkel. Der findes 3 forskellige udgaver: openoffice-base (stable), openoffce-beta (beta) og openoffice-devel (udviklingsudgave). Langt de fleste brugere vil tage openoffice-base udgaven og det er også denne guiden er skrevet ud fra:

pacman -Sy openoffice-base

Efter installationen af OpenOffice.Org anbefales det at følge denne guide for at undgå diverse problemer med dit desktop environment:

http://wiki.archlinux.org/index.php/Openoffice#Set_OOo_environment_variable

Installation af dansk sprogpakke

For at kunne installere den danske sprogpakke er det nødvendigt at have aktiveret community repo. Dette har dog langt de fleste Arch Linux brugere men bare for at være sikker har jeg taget den del med i guiden. Hvis du er sikker på at community er aktiveret behøves du derfor ikke de første par trin:

Herfra installere vi den danske sprogpakke:

Installation af dansk ordbog

Der findes 2 måder at installere ordbogen på. Rent faktisk så medfølger der nu en dansk ordbog med openoffice-base pakken men som ikke er installeret. Uanset om man vælger at installere denne eller henter en fra nettet skal man ind i “Udvidelsesadministration…” som ligger under “Funktioner”.

Selve udvidelsesadministrationen benyttes til at installere diverse udvidelser (utroligt ikke) og fungerer ligesom Mozilla Thunderbird hvis man har prøvet at installere udvidelser her. Hvis man ønsker at hente en dansk ordbog fra udvidelsesdatabasen trykkes der på “Hent flere udvidelser her…” hvorefter den primære browser vil åbne op på siden extensions.services.openoffice.org. Jeg har valgt at hente følgende ordbog som kommer fra Stavekontrolden.dk:

http://extensions.services.openoffice.org/project/dict-da

Inde på siden trykkes der “Get it!” og filen vil blive hentet. Husk at gemme filen et sted som du kan finde igen. Gå herefter tilbage til “Udvidelsesadministration” og tryk på knappen “Tilføj…” og vælg filen som du lige har hentet (fx dict-da-2008-10-21.oxt). Ordbogen vil nu blive installeret og filen kan herefter slettes igen uden problemer.

Installation af ordbogen fra openoffice-base

Tryk på “Tilføj…” inde i “Udvidelsesadministration” og vælg stien: /opt/openoffice/share/extension/install/dict-da.oxt

Det skal siges at denne fil vil i langt de fleste tilfælde være ældre end den der kan hentes direkte fra nettet. Muligheden er kun beskrevet fordi muligheden er der og da ordbøgerne følger med er det også en meget nem måde lige at installere nogle ordbøger hurtigt selvom de måske ikke er helt opdateret. Efter installationen kan der vælges “Søg efter opdateringer…” hvorefter der alligevel vil blive installeret den nye udgave som vi selv hentede fra extensions.services.openoffice.org.

Afslutning

Og det var så denne guide. Hvis der er spørgsmål eller rettelser kan disse stilles i forummet: forum.archlinux.dk

En rigtig god ide er at tjekke wiki.archlinux.org artiklen hvis der opstår problemer: http://wiki.archlinux.org/index.php/Openoffice