Skift af komprimeringsteknologi for nye pakker

Pacman udviklerne har længe arbejdet på at skifte komprimeringsteknologi fra gzip over til det nye xz format der benytter LZMA2 algoritmen. Udviklingen begyndte da Slackware skiftede over til xz og har været i gang i en længere periode hvor der allerede ved pacman 3.3.0 (udkom for ca. 8 måneder siden) kom support for formatet. Den væsentlige forskel som brugeren vil opleve ved skiftet fra gzip til xz er at pakkerne i gennemsnit komprimeres ca. 30% bedre og der skal derfor ikke flyttes nær så meget data over internettet.

En af grundene til at skiftet har taget lang tid er debatten om at xz kræver mere CPU for at udpakke da det er en mere avanceret algoritme gzip. Spørgsmålet er om brugerne helst vil download mere data og bruge mindre CPU eller bruge mindre tid på at download og bruge mere CPU. Nutidens computere i dag har dog ingen problemer med xz formatet og det er derfor endeligt besluttet at gå over til xz formatet.

En anden grund er problemet med at ældre installationer vil kunne få problemer med skiftet hvis de ikke har været opdateret i over 8 måneder. For at undgå at disse installationer ikke vil få problemer vil pakkerne pacman, pacman-mirrorlist, libarchive, libfetch samt xz-utils forblive i det gamle gzip format i en længere periode så de brugere der har problemer stadig kan få opdateret pacman og de nødvendige pakker der skal til for at kunne hente og installere xz pakkerne.

For at få makepkg til at bygge pkg.tar.xz filer skal PKGEXT variablen i /etc/makepkg.conf sættes til pkg.tar.xz. Generelt bør alle der er interesseret i at bygge pakker i xz formatet læse den oprindelige nyhed fra archlinux.org

Læs mere:

http://www.archlinux.org/news/490/

1 kommentar - RSS feed til kommentarer i denne post

  1. julemand101 - 24. marts 2010 - 09:13

    Det skal måske siges at xz formatet fungerer uden problemer på min gamle 800 Mhz uden større ventetid på udpakning. Så med mindre man har noget der er endnu langsommere så er der ingen grund til bekymring 🙂

Skriv en kommentar

Kopier venligst strengen ed2mHc til nedenstående felt: